Over onze aanstaande elite en hoe ze over privacy denken

castle-538723_960_720Afgelopen weken maakten 3000 eerstejaars kennis met elkaar en met Nijmegen. De introductie van de nieuwbakken studenten gaat in de stad zelden onopgemerkt voorbij. Dat was voor mij een reden om een fotograaf de stad in te sturen om voor de lokale omroep foto’s te maken van deze opmerkelijke gebeurtenis.

Fotograaf John Beckmann kwam dan ook terug met vrolijke plaatjes van jongelingen die verspreid over de stad allerlei balorige spelletjes deden. Zo legde hij vast hoe de eerstejaars op de Grote Markt en op de Waalkade een soortement uitkleedspelletjes deden en – och heden – zo nu en dan hapjes moesten nemen van een komkommer die een mede-student tussen zijn of haar benen vast klemde.

Beckmann maakte keurige foto’s van magere pubers, met amper borsthaar, nog vrij van alle vettige bierkwabben die een studie op hoog niveau nu eenmaal met zich meebrengen. Ook enkele meisjes, hier en daar zonder shirtje, soms zelfs enkel in een afgeprijsd H&M-bh’tje, werden niet herkenbaar, dus niet van voren, door de fotograaf vastgelegd. Deze generatie aankomende intellectuelen, zij die een fortuin zouden gaan verdienen aan onze echtscheidingen of prostaatoperaties, hadden er geen enkele moeite mee zich half ontkleed te laten fotograferen door een duidelijk herkenbare persfotograaf. Duidelijk herkenbaar, dus gehuld in een jasje met de naam van zijn opdrachtgever en voorzien van een zichtbaar gedragen perskaart.

De privacy van deze intellectuelen was hen blijkbaar zoveel waard dat zij zich, niet gehinderd door enige gêne lieten fotograferen tijdens deze vrolijke, onschuldige kennismakingsspelletjes. Een ieder die afgelopen weken tegen het einde van de middag een rondje stad had gemaakt, had hen ook in enige staat kunnen aantreffen. Dronken, verlopen, hangend over en tegen elkaar, kotsend, pissend. Onze aanstaande elite liet zich de afgelopen week van hun duidelijkste kant zien.

En toen ging het fout. Toen ik op de Facebook-pagina van de omroep een albumpje maakte met een selectie van de foto’s, schoot dat onze aanstaande upper class in het verkeerde keelgat. Een van hen belde op hoge poten met de redactie en sputterde over foto’s, genomen en gepubliceerd zonder toestemming. De dame kweelde dat de omroep het recht niet had deze – in de openbare ruimte en nauwkeurig geselecteerde – foto’s op Facebook te plaatsen. Nogmaals: niemand kwam herkenbaar in beeld en alle jongelingen waren er met hun volle verstand bij toen de fotograaf zijn werk deed.

Toen ik de poot stijf hield en het hele album niet wilde verwijderen – Nijmegenaren mogen immers best zien welke onschuldige spelletjes de studenten doen, tijdens hun introductie – kwamen de studenten harder in actie. Ik stel me zo voor dat de dame die mij belde op een spoorslags leeggedronken bierkrat is geklommen en de woedende, schuimbekkende meute heeft toegesproken. Schande zal er gesproken zijn over die duivelse lokale omroep die de gore moed had gehad om deze foto’s op Facebook te plaatsen. Stel je toch eens voor wat er zou zijn gebeurd als de papa’s en mama’s van de jongelingen – zij die maandelijks het geld overmaken – zouden zien hoe de nieuwbakken elite zich had laten gaan. Het resultaat waren een kleine 300 privéberichten, met een niet werkende link en het geplakte verzoek om ‘de foto alsjeblieft’ te verwijderen. Als ik het al had gewild, dan was  Facebook me al voor geweest. De foto’s waren ook gerapporteerd bij Facebook en daardoor verwijderd. De pagina was offline geplaatst en kon pas – na de heilige belofte geen ‘inappropriate content’ meer te publiceren – weer zichtbaar worden gemaakt.

Ergo: onze aanstaande bestuurders, notabelen, intellectuelen nemen het zeer serieus met hun privacy, zolang het hen uitkomt. En zo niet, dan laat de goegemeente zich klakkeloos opruien om via Facebook de strijd echt aan te gaan. Knap jongens, het album is weg. Nu snel volwassen worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *