Over de selectieve verontwaardiging, skaeve huse, aso-woningen en tokkiehuizen

214140_DSC04860Woensdag deed de Raad van State uitspraak in de zaak die tegen de gemeente Nijmegen was aangespannen. Die uitspraak verbood de gemeente tot het bouwen van een aantal zogenoemde skaeve huse, zorgwoningen voor mensen met gedragsproblemen. Deze mensen kunnen zich moeilijk aanpassen in reguliere woonwijken. De term skaeve huse komt uit het Deens en betekent zo veel als ‘rare huizen’. Het gaat dan om wooncontainers (sobere vrijstaande wooneenheden) van dertig tot vijftig vierkante meter.

Woensdagavond kreeg ik de uitspraak onder ogen en schreef er een bericht over voor op de website van N1. In het verhaal leg ik uit wat skaeve huse zijn en waarom de Raad van State besloot om negatief over het project te oordelen. In mijn kop noem ik de skaeve huse ‘aso-woningen’, een term die ik in mijn webtekst ook nog één keer gebruik en aangeef dat het gaat om de naam, zoals die in de volksmond veelal wordt gebruikt.

‘s Morgens blijkt de lokale politiek op Twitter vooral een mening te hebben over de term ‘aso-woningen’ en veel minder over het mislukken van het op zichzelf redelijke voorstel. Vooral de gekozen locatie heeft het plan de nek omgedraaid. En niet alleen de lokale omroep moet het ontgelden, ook dagblad de Gelderlander krijgt er van langs. De gekozen term ‘aso-woningen’ in de kop van het verhaal viel verkeerd. Dat de term in mijn webartikel slecht één keer valt en wordt uitgelegd komt in de twitterdiscussie ook niet voor.

Dat de kop van het artikel vooral de aandacht van de surfende en zappende lezer moet trekken, komt in het geheel ook niet voor. Dat gesuggereerde kreten als containerzorgwoningen zich niet lenen om te gebruiken in een kop, ook niet. Sterker nog: in de volksmond wordt ook de term ‘tokkiewoning’ gebruikt, refererend aan de familie Tokkie, aan wie IKON en SBS6 een televisieserie besteedden. Die term gebruik ik in het verhaal niet, hoewel die wellicht nog meer tot de verbeelding spreekt dan het eenmalig opgevoerde begrip asowoning.

Tot slot: in de gemeentelijke stukken waarover de raad vergaderde wordt de laatste drie jaar met enige regelmaat over aso-woningen gesproken. De verontwaardiging was dus nogal selectief: kritisch zijn over een term, in plaats van over de het plan. Toen het plan eertijds werd aangenomen, heb ik niemand gehoord over de term.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *